Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude. (Einstein Albert)

Sirup z červené řepy

8. října 2016 v 13:30 | Celestina |  Kulinománie - speciál

Co o červené řepě říká Wikipedie:

Obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnuvlásečnic. Z jejích přímo léčivých účinků jmenujme též účinky močopudné, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Při ateroskleróze se doporučuje léčivá kúra: syrová šťáva z červené řepy v dávce 50-100 ml denně po dobu alespoň deseti dní. Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu. Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku

Na asi 1 1/2 litru sirupu potřebujeme asi 4 středně velké řepy, oloupané, nahrubo nastrouhané. V hrnci je zalijeme vodou, pěkně po její okraj.
Rozvaříme, přecedíme a vymačkáme všechnu šťávu.
Přidáme 1 kyselinu citrónovou, 1 - 1 1/2 kg cukru a provaříme.
Komu chuť čisté řepy nejde příliš pod nos, doporučuji přidat malinové aróma nebo vymačkanou čerstvou malinovou šťávu. Případně hotový čistě řepný sirup naředit v libovolném poměru se sirupem malinovým.
 


Komentáře

1 brabi brabi | 21. října 2016 v 7:59 | Reagovat

Je to velice chutný sirup a na hostech mám vyzkoušeno, že nepoznají z čeho je.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama